In de Hindoestaanse cultuur zijn er heel veel verschillende tradities voor een bruiloft. Dit komt omdat India, waar het Hindoeïsme is ontstaan en waar het veel voorkomt, een heel groot land is. In India zijn er heel veel gebieden. In elk gebied worden sommige tradities anders gedaan. Sommige doen dan bijvoorbeeld dit wel maar dat dan niet.

Ook hangt het af of je rijk of arm bent, in een stad of dorp woont.

Ook zijn de tradities van een Hindoestaanse bruiloft in Nederland weer anders dan in India. Dit komt omdat de voorouders van veel Nederlandse Hindoestanen uit Suriname komen. En de voorouders van de Surinaamse Hindoestanen komen uit India. In al die tijden zijn veel Indiase tradities verloren gegaan en zijn er nieuwe bijgekomen.

Ik ga jullie vooral vertellen over de Hindoestaanse bruiloft in Nederland.

Nu zal ik in het kort vertellen over traditionele bruiloften in India.

Bruiloft in India

Op de eerste dag is er een Ganesh Pooja. Ganesh is één van de vele Hindoe goden. Hij staat voor wijsheid. Pooja betekent een religieuze dienst. Deze Pooja wordt gedaan door een pandit, dat is een priester.

Deze eerste dag gebeurt thuis met het bruidspaar en hun familie en vrienden.

Ganesh Puja

God Ganesh

De tweede dag begint voor de bruid met een mehndi of henna ceremonie. Op deze dag feesten de bruid en bruidegom apart met hun eigen familie.

De bruid krijg mehndi/ henna over haar handen en voeten. Henna is een soort tijdelijke tatoeage. Ook de vrouwelijke gasten mogen mehndi/ henna laten zetten. Later op deze dag is de Sangeet avond, Sangeet betekent Zang Avond. Dan wordt er flink gefeest, gezongen, gedanst en gegeten. Iedereen die wilt komen is dan welkom.

Dansen tijdens Sangeet avond

Feest tijdens Sangeet avond

De derde dag is de hoofde ceremonie. Dan gaat het bruidspaar echt trouwen. Dit is een groot feest. De bruidegom komt aan op een versierde witte paard met zijn hele bruidsstoet dansend en zingend om hem heen. Als de bruidegom op de plek is aangekomen worden er eerst rituelen gedaan, later word er dan weer gezongen, gedanst, en gegeten. Als de bruiloft is afgelopen gaat de bruid weg met de bruidegom en zijn bruidsstoet. Dit is altijd iets heel emotioneels, omdat de bruid dan afscheid neemt van haar ouders en nog heel veel andere familieleden. Het bruidspaar gaat naar het huis  van de bruidegom zijn ouders. Daar wordt er dan verder gefeest tot vroeg in de ochtend.

                           Bruidegom met bruidsstoet

Bruiloft in Nederland

Een Hindoestaanse bruiloft in Nederland kan al ongeveer €30.000 kosten. Voor alle dagen wordt voor eten en drinken gezorgd voor iedereen die aanwezig is. Niet alleen warm eten, maar ook hapjes en allerlei zoetige dingen die je maar kunt bedenken! Voor alle dagen worden ook speciale kleding en sieraden gekocht. Voor naaste familieleden die veel helpen worden er cadeautjes gekocht. Vaak is dit iets van goud.

Zalen en muziekbands kosten ook veel geld. Tijdens de feesten in de zalen komen gemiddeld 300-400 gasten. Alles bij elkaar kost zo een bruiloft dus daarom al ongeveer €30.000,-

Tijdens de dagen die in de zaal worden gevierd, worden er bijna 300 gasten uitgenodigd. Dat is van 1 kant, dus 300 van de bruid en 300 van de bruidegom. Niet alleen hechte familieleden en vrienden worden uitgenodigd, maar vaak wordt ook iedereen uitgenodigd die je kent of die je ouders kennen, ook heel verre familieleden of aangetrouwde familieleden.

Tijdens de Hindoestaanse bruiloftsdagen wordt er alleen maar vegetarisch eten gekookt en geserveerd. Dit is omdat het Hindoeïsme een vegetarisch geloof is en tijdens religieuze handelingen moet iedereen rein zijn. Vroeger werd alles zelf klaargemaakt voor ongeveer 500 gasten. Tegenwoordig huren ze vaak een catering in. Tijdens een feest kan je eten wanneer je wilt. Er is geen gezamenlijk etenstijd, keuken is altijd open. Tussendoor worden ook altijd verschillende hartige hapjes uitgedeeld en zoetigheid.